Vijverpark Facebook (2400 X 800 Px)

De ontwikkeling van Vijverpark: ‘Een boost voor Haarlem–Oost’ 

15 april 2024

Ruim acht jaar geleden werd Vijverpark in Haarlem aangekondigd: een ouderwets gezellige tuinstad in Haarlem-Oost, dicht bij het stadscentrum. Onlangs werd op het kantoor van Hoekstra en Van Eck Makelaars de allerlaatste woning in het project verkocht. Tijd voor een terugblik: hoe is Vijverpark ontstaan en wat is het succes van deze prachtige woonwijk? 

Voor de bouw van Vijverpark waren er op de locatie slechts sportvelden te vinden. Nu is er een duurzame, gezinsvriendelijke en gemêleerde woonwijk met 425 woningen voor verschillende doelgroepen gerealiseerd. Kenmerkend voor Vijverpark is de jaren ‘30 stijl, het uitgesproken groen en de intieme hofjes, met centraal in de wijk de grote vijver waar buurtgenoten kunnen ontspannen en elkaar ontmoeten. 

Herontwikkeling van een oorspronkelijk plan

Wat er op de plek van de sportvelden in Haarlem-Oost moest komen, was lange tijd onzeker. Dat er huizen zouden worden gebouwd stond in 2007 al vast, maar hoe de woonwijk vorm moest gaan krijgen werd pas duidelijk toen Ontwikkelingsmaatschappij 023 - bestaande uit onder andere AM, BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Slokker Vastgoed - bij de ontwikkeling van het gebied betrokken raakte. Het eerste plan was een ontwikkeling vergelijkbaar met de stedelijke, rechtlijnige woningen aan de westzijde van de Amerikaweg, maar na de crisisjaren in 2008-2014 werd het plan aangepast naar een meer tuinstedelijke indeling met organische vormen. Peter Verduijn, senior ontwikkelaar bij gebiedsontwikkelaar BPD, vertelt: “We hebben het plan herontwikkeld naar een wijk met producten waarvan wij dachten dat er meer vraag naar en interesse voor was. Dat is Vijverpark geworden.”

Puzzelstukjes op zijn plek 

Het nieuwe plan bleek een schot in de roos. In 2020 ontving Vijverpark de publieksprijs Lieven de Key Penning, de Haarlemse stadsprijs voor architectuur en stedenbouw. En ondanks het feit dat de verkoop in 'moeilijkere' tijden wat trager ging, werden de laatste twee fases van het plan weer razendsnel verkocht: een bewijs dat het plan perfect paste bij de behoefte van woningzoekenden. 

Succes door zorgvuldig ontwerp 

Het succes van de wijk is te verklaren door het klassieke karakter van de woningen in combinatie met nieuwe voorzieningen, veel groen en gezinsvriendelijke elementen. Verduijn: “In deze wijk hebben bewoners de lusten maar niet de lasten van karakteristieke jaren ‘30 woningen. Al deze woningen zijn nieuw en duurzaam gebouwd. Zo is een deel van de woningen 0-op-de-meter en beschikt het merendeel over een warmtepomp.”

Omdat het een wijk is gericht op (jonge) gezinnen, zijn daar ook veel elementen voor aangelegd, in de vorm van hofjes en speelplekken. Verduijn: “Vanaf de eerste fase hebben we de openbare ruimtes zorgvuldig ontworpen en ingericht, zodat mensen er ook echt gebruik van maken.” Daarnaast is de wijk ook al zichtbaar groen, wat bijzonder is voor een nieuwbouwwijk. De eerste beplanting is al vijf jaar geleden aangelegd. Verduijn: “We werken met een speciaal onderhouds- en beheerplan. Zo worden bepaalde grasstroken wel gemaaid en andere niet, wat gunstig is voor de biodiversiteit in de omgeving.”

Verduijn is zichtbaar trots als hij over Vijverpark praat. De ontwikkelaar zag het project de afgelopen jaren stukje bij beetje vorm krijgen. “Het is exact geworden zoals verwacht. Soms heb je een project waarbij het resultaat anders is dan op voorhand werd bedacht, maar hier vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Het is misschien nog wel mooier geworden dan ik had durven hopen.”

De rol van Hoekstra en Van Eck Makelaars

Niet alleen de betrokken ontwikkelaars en bouwers zijn enthousiast over Vijverpark, ook de nieuwe bewoners blijken bijzonder tevreden. “Vijverpark heeft echt een boost gegeven aan het gebied in Haarlem-Oost”, vertelt Mieke de Wit, makelaar bij Vivantus Nieuwbouw. Vivantus Nieuwbouw was onder het label Hoekstra en Van Eck Makelaars vanaf de start van het project betrokken bij de verkoop en heeft met veel potentiële kopers aan tafel gezeten. “Sommige kopers waren in eerste instantie wat terughoudend vanwege de ligging aan de rand van de stad, maar bij het zien van de leuke woningen in combinatie met het groen waren kopers vaak zo om. Door de mooie mix van appartementen, hofwoningen en twee-onder-een-kapwoningen zaten er bij ons zowel gezinnen aan als jongeren en alleenstaanden de verkooptafel. Vijverpark is een wijk geworden waar diverse doelgroepen samenkomen.” Verduijn voegt toe: “Uiteindelijk is dat waar je het voor doet. Het creëren van woonruimtes en een leefomgeving waar behoefte aan is.”

Verduijn gelooft dat Vijverpark een voorbeeldproject is van nieuwbouw van deze tijd, waarin alle facetten die een wijk succesvol maken bij elkaar komen. De samenwerking met Hoekstra & van Eck Makelaars beschrijft hij als bijzonder aangenaam. “Er is veel expertise. Vooral in de laatste fasen was de samenwerking erg efficiënt. Dat is prettig en waardevol.”

 Dit vindt u wellicht ook interessant:

Meer nieuws