Scherm­Afbeelding 2024 08 15 Om 19.11.42

‘New Brooklyn’ brengt Amerikaanse charme naar Almere Poort

23 juli 2024

Een wijk met een stedelijk karakter, omgeven door groen en ook nog eens centraal gelegen. Vijf jaar na de start van de bouw van de nieuwe wijk New Brooklyn in Almere Poort komen alle aspecten van het New Yorkse ‘urban living’ samen. Mieke de Wit, makelaar bij Brockhoff Makelaars en Johan Maas, verkoopmanager bij ontwikkelaar Heijmans Vastgoed, kijken terug op een geslaagde ontwikkeling. 

De sfeer van Brooklyn New York, maar dan in Nederland. Dat was het idee achter de nieuwe stadswijk in Almere Poort. Denk aan karakteristieke bakstenen herenhuizen, brede straten zonder auto’s voor de deur en mooie groene binnentuinen. De woningtypen variëren van stijlvolle vierlaagse woningen met split levels en vides, tot drielaagse woningen, benedenwoningen, bovenwoningen en appartementen. “Als je ooit in Brooklyn in New York bent geweest, herken je alle Amerikaanse elementen in de wijk gelijk”, vertelt Johan Maas. “De trappen, de erkers, de raamopeningen en het hekwerk. Het is heel kenmerkend Brooklyn.”

Het nieuwe deel van Almere Poort bestaat uit maar liefst 1.400 woningen. Heijmans nam de ontwikkeling en realisatie van 570 huur- en koopwoningen voor hun rekening. 

Reacties alom positief 

New Brooklyn is qua omvang en stijl uniek in Nederland. Het is dan spannend hoe kopers daarop reageren, maar reacties zijn alom positief. “De unieke architectuur spreekt heel veel mensen aan”, verklaart De Wit, verkoopmakelaar bij Brockhoff Makelaars. De eerste woningen gingen in 2021 in verkoop. De Wit: “Een lastige tijd, want het was het begin van de corona pandemie, maar ondanks dat was de interesse groot en hebben we de eerste fase via online verkoop snel kunnen verkopen.” 

Succes van de wijk 

Het succes van New Brooklyn is door verschillende dingen te verklaren. Zo zijn de woningen relatief groot, soms wel 180m2, iets wat in deze tijd best bijzonder is. De  ligging langs de A6 is gunstig: Almere Poort is de eerste wijk die je tegenkomt als je de A6 verlaat. “Binnen 25 minuten ben je in het centrum van Amsterdam”, zegt de Wit. 

Daarmee stipt ze gelijk een actueel punt aan: Almere wordt steeds vaker gezien als een goede, centrale woonplaats. Door Almeerders zelf, maar ook door mensen van buitenaf. De Wit: “Veel kopers komen bijvoorbeeld uit Amsterdam. De meesten van hen waren eerst wat terughoudend om naar Almere te verhuizen, maar in vergelijking met Amsterdam krijg je in Almere veel meer huis voor je geld. Als je dan de mogelijkheid hebt om in New Brooklyn een ruime woning te bemachtigen met een voor- en achtertuin, dan is de keuze snel gemaakt.” 

Bijdragen aan een gezonde leefomgeving

Dat woningzoekenden tegenwoordig verder kijken dan alleen het huis an sich is een ontwikkeling die zowel Maas als de Wit in de praktijk ervaren. Mede onder invloed van thuiswerken hechten woningzoekenden meer waarde aan hun leefomgeving. Daardoor wordt omgeving belangrijker en neemt het belang van openbare, groene ruimte toe. Fysieke afstand tot de werkplek neemt daarentegen juist af. 

Dat vraagt ook om een andere manier van bouwen, legt Maas uit. “We zijn tegenwoordig echt makers van een gezonde leefomgeving voor de bewoners. Het is aantoonbaar dat groen bijdraagt aan het welzijn van de bewoners van een wijk. Mensen gaan dan sneller naar buiten, bewegen meer en ontmoeten elkaar ook vaker in de wijk. Die ontmoetingsfunctie is echt iets van deze tijd.” In New Brooklyn uit zich dat in straten met extra brede stoepen, zodat kinderen kunnen spelen. Binnenhoven en gemeenschappelijke tuinen dragen eraan bij dat bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

“Een bijkomstig doel is om een wijk groener achter te laten dan dat we ‘m aantroffen”, zegt Maas. Om dat doel na te streven werkte Heijmans de ontwikkeling in New Brooklyn bijvoorbeeld samen met ecologen die tot op detailniveau kijken naar hoe een wijk kan bijdragen aan de biodiversiteit in de omgeving. “Het groen is afgestemd op de vogels die er vliegen. Zo zijn er bijvoorbeeld nestkasten voor de mussen, zwaluwen en vleermuizen.”

De vruchten plukken van een goede samenwerking

Dat New Brooklyn een project is om trots op te zijn, kunnen De Wit en Maas allebei volmondig beamen. Zij zagen de wijk door de jaren heen met eigen ogen ontstaan, mede doordat Heijmans een projectbureau op locatie had. Daar konden geïnteresseerden onder meer de maquettes bekijken en vorderingen in de bouw volgen. De Wit: “Twee keer in de week waren we daar op locatie. Als ik zie wat New Brooklyn geworden is, dan word ik daar heel enthousiast van. Het is echt een wijk met karakter. Er is enorm veel aandacht aan de details besteed, zoals de street art.” Maas besluit: “Uiteindelijk wil je een haalbaar plan hebben dat je met een goed team tot uitvoering kan brengen en dat toekomstige bewoners een fijne woning biedt. Dat is hier gelukt.”