Apeldoorn 2

Woningmarkt in Apeldoorn: starterssegment onder druk

05 maart 2024

Dit artikel is afkomstig uit de woningmarktrapportage van Vivantus Nieuwbouw. 

Sinds eind vorig jaar trekt de markt in Apeldoorn aan. De interesse neemt toe en woningen worden makkelijker verkocht. In het starterssegment keert zelfs de gekte weer terug, ziet Marloes Bakker-Leemkuil, RM RT Makelaar en kantoormanager bij Hendriks Makelaardij in Apeldoorn.

Bezichtigingsblokken, kortere verkooptijden en overbiedingen: op de startersmarkt in Apeldoorn is de concurrentiestrijd weer losgebroken. Hoewel de situatie op de markt nog niet vergelijkbaar is met 2022, grijpen meer en meer starters achter het net.  Bakker-Leemkuil: “Bij veel woningen in het lagere segment wordt alweer gewerkt met biedingsformulieren. We zien dat eenverdieners er nauwelijks nog tussenkomen, maar ook tweeverdieners merken dat het moeilijk wordt.”

Als gevolg daarvan wordt er steeds vaker overboden, met name bij tussenwoningen. Dat blijkt ook uit de meest recente cijfers van de NVM: gemiddeld wordt bij 43 procent van de woningen meer betaald dan de vraagprijs, maar bij tussenwoningen is dat in iets minder dan 60 procent van de verkopen het geval. Tussenwoningen worden daarnaast een stuk sneller verkocht. Gemiddeld duurde het in het vierde kwartaal van 2023 33 dagen voordat een woning verkocht werd, maar bij tussenwoningen was dat gemiddeld 22 dagen.

Aanloop vanuit het westen
Hoewel de grootste vraag in het lagere segment zit, trekt ook de markt in de hogere prijsklassen aan. In dat segment neemt de vraag vanuit de Randstad toe, constateert Bakker-Leemkuil. “Dat komt omdat de prijs in vergelijking met Amsterdam en omstreken vrij laag ligt. Kopers nemen hun opgebouwde overwaarde uit het westen mee en kopen hier meer huis voor hetzelfde geld.” Een woning kost in Apeldoorn gemiddeld € 423.000,-, ruim onder het landelijke gemiddelde van € 555.000,-

Naast de betaalbaarheid trekt ook de omgeving veel stedelingen aan die op zoek zijn naar wat meer ruimte of groen. “We zijn een relatief grote stad, maar het ligt vrij landelijk. Apeldoorn ligt tegen de Veluwe aan, midden in de bossen.  Met de trein ben je wel binnen een uur in Amsterdam. Dat maakt het een aantrekkelijke plaats om te wonen.”

Duurzaamheid

Duurzaamheid is in Apeldoorn nog een veelbesproken thema. In alle prijsklassen kiest men liever voor een energiezuinige woning, ziet Bakker-Leemkuil. “Dat is vanwege de energiekosten, maar nu ook vanwege de extra leencapaciteit.” Door zijn historie heeft de stad een groot aanbod van woningen uit bouwjaren waarbij isolatie nog niet centraal stond. Hierdoor biedt de markt potentiële kopers meer woningen met een minder gunstig energielabel in verhouding tot andere regio’s. Door kopers middels een energierapport te informeren over de verduurzamingsmogelijkheden, worden een hoop onzekerheden weggenomen. Bakker-Leemkuil: “Dan durven kopers de stap vaak wel te zetten. Zeker bij Jaren ’30 woningen, die zijn nog steeds populair. Juist omdat die woningen zo sfeervol zijn stappen kopers er overheen.”

Krappere markt

Ook de toenemende vraag trekt kopers makkelijker over de streep. Door de toenemende vraag in combinatie met een terugloop in aanbod wordt de markt in Apeldoorn snel krapper. Gemiddeld hebben kopers de keuze uit 2,4 woningen, blijkt uit de krapte-indicator van de NVM. In het relatief betaalbare segment is er nog minder keuze. Bij appartementen is er keuze uit gemiddeld 2,3 woningen. Bij tussenwoningen is dat zelfs 0,6.

Daarnaast stonden er aan het eind van het vierde kwartaal van 2023 slechts 330 woningen te koop, 32 procent minder dan in hetzelfde kwartaal in 2022. Vergeleken met het derde kwartaal van 2023 liep het aanbod met 5 procent terug.  Volgens Bakker-Leemkuil is de kans groot dat de markt nog verder oververhit raakt: “Apeldoorn volgt de landelijke trend. Als de rente zakt, wordt de krapte nog groter.”  

Dit artikel is afkomstig uit de meest recente Woningmarktrapportage van Vivantus Nieuwbouw. Meer lezen over de woningmarkt of de cijfers over Apeldoorn bekijken? Lees of download de rapportage hieronder.